Home Vijesti Intervju sa Sašom Škarićem novim direktorom komunalnih društava Lopar Vrutak i Loparko

Intervju sa Sašom Škarićem novim direktorom komunalnih društava Lopar Vrutak i Loparko

0
Intervju sa Sašom Škarićem novim direktorom komunalnih društava Lopar Vrutak i Loparko

Foto: Foto: Hrvoje Hodak i Lopar Vrutak d.o.o.

 

Zdenko Jakuc je na upravljačkoj poziciji loparskih komunalaca proveo punih devet godina radeći na kontinuiranoj razvojnoj strategiji društva, te je na valu dobrih rezultata i dobio najveću potporu loparskog biračkog tijela. Čitavo to vrijeme Saša Škarić, kao tehnički direktor unutar dvaju društava, bio mu je glavni suradnik pa je i Škarićev dolazak na funkciju direktora bio logičan izbor koji je jamčio siguran i neprekinut nastavak uzlazne putanje daljnjeg razvoja i modernizacije komunalne politike na području Općine Lopar. Načelnik Jakuc će za Škarića kazati kako mu je on i sada glavni suradnik, jer je djelokrug poslova koje Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o. obavljaju, prevažan za funkcioniranje čitave lokalne samouprave.

Rab danas oglas

 

INOVATIVNOŠĆU DO BOLJEG KOMUNALNOG STANDARDA
– Prikupljanje korištenog jestivog ulja, slavine na plažama za ispiranje pijeska s nogu i rekvizita, podjela kompostera i spremnika, jačanje voznog parka – neki su od iskoraka komunalaca, a novi direktor najavljuje ih još

Priupitali smo direktora Škarića kako mu je bilo preuzeti ulogu glavne odgovorne osobe unutar dvaju loparskih komunalnih poduzeća i koja je njegova vizija razvoja društava u predstojećem razdoblju?

– Kako sam uključen u rad komunalnih poduzeća od samog njihovog osnutka, samo preuzimanje uloge odgovorne osobe nije bilo zahtjevno. U predstojećem razdoblju planiramo daljnja poboljšanja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, još veći iskorak u gospodarenju otpadom kao i poboljšanje kvalitete ostalih usluga kojima se bavimo.

 

Dio projekata odrađuje u suradnji s rapskim gradskim komunalnim društvom Vrelo d.o.o., poput započete gradnje kanalizacije na predjelu “Dražice”, kakva je suradnja s njima i kada se očekuje završetak radova na ovom konkretnom projektu?

– Suradnja je jako dobra kao i sve godine do sada. Što se tiče projekta Dražice planiran je završetak radova tokom mjeseca travnja.

 

 Gradnja kanalizacije na predjelu “Dražice”

 

Ispiranje nogu od loparskog pijeska

Imate inovativne ideje, osmislili ste originalan način kako prikupljati korišteno jestivo ulje po sistemu od vrata do vrata?

– Da, to je ideja koja je razvijana još za vrijeme prošle uprave, a sad smo je počeli implementirati. Radi se o nosačima za boce koji se montiraju na posude za otpad, u koje građani mogu odložiti iskorišteno jestivo ulje koje mi zatim prikupimo u posebne spremnike montirane na vozila. Koliko znamo, to je za sada jedini ovakav način prikupljana otpadnog jestivog ulja u nas.

 

 Nosači za boce koji se montiraju na spremnike za otpad, u koje građani mogu odložiti iskorišteno jestivo ulje

 

Lopar je poznat kao kupališni “pješčani raj”, što je sjajno za turiste, ali nezgodno za one koji čiste smještajne kapacitete i veliko je opterećenje za kanalizacijski sustav, i za to nalazite rješenja?

– Potaknuti ovim problemima koje ste naveli osmišljen je sistem za ispiranje pijeska sa nogu i plažnih rekvizita, radi se o „push“ slavinama montiranim 50 cm od poda. Za sada imamo montirane dvije takve slavine i rezultati su itekako vidljivi, osobito na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Plan nam je ugraditi još takvih sistema za ispiranje kako bi pokrili sve ulaze/izlaze na najopterećenijim plažama, a to su Rajska plaža, Livačina, Gornji i Donji mel.

 

Nabavljena su i nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Kakvo je aktualno stanje vašeg voznog parka?

– Da, u 2021. opremili smo se s dva nova vozila za prikupljanje komunalnog otpada, također i ove je godine već nabavljeno novo vozilo kamion kiper čime je nastavljen trend kontinuiranog pomlađivanja i obogaćivanja voznog parka čija prosječna starost sad iznosi 5,5 godina. U postupku nabave je i samoutovarna traktorska prikolica za potrebe manipulacije pijeska na plažama.

 

 vDva nova vozila za prikupljanje komunalnog otpada

 

Komposteri i spremnici

Korisnicima svojih usluga dijelite i spremnike za selektivno prikupljanje otpada i kompostere?

Lopar će ljeto dočekati još čišći i uredniji. To je nastavak onoga što radimo od osnutka i cilj nam je da svake sezone budemo bolji nego prošle (Saša Škarić)

– S obzirom da biootpad čini značajni udio u sastavu miješanog komunalnog otpada, povećanjem cijene zbrinjavanja komunalnog otpada na 866 kn/t + PDV te obvezom i željom da postignemo ciljeve zadane Planom gospodarenja otpadom RH (PGO RH), odlučili smo se na nabavku i besplatnu podjelu spremnika za selektivni otpad i kompostera za biootpad. Korištenjem kompostera biootpad se reciklira na mjestu nastanka, a građanima se smanjuje račun za odvoz otpada. Također podjelom spremnika za selektivno prikupljanje osim smanjenja troškova zbrinjavanja MKO, stvaramo preduvjete za postizanje zadanih ciljeva u gospodarenju otpadom. Zato pozivam sve mještane koji još nisu dobili posude ili komposter da nam se jave kako bi im iste i dodijelili.

 

 Podjelom spremnika za selektivno prikupljanje otpada smanjenjuju se troškovi zbrinjavanja MKO, a korištenjem kompostera biootpad se reciklira na mjestu nastanka, te se građanima i na taj način smanjuje račun za odvoz otpada

 

U suradnji sa društvom Dundovo d.o.o. koje djeluje na području Grada Raba, te s Hrvatskom udrugom stanara i HZZJZ-PGŽ, pred kraj prošle godine ušli ste u projekt usmjeren na informiranje korisnika o načinu gospodarenja otpadom, reciklaži, problematici plasiranja sekundarnih sirovina, problematici miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada. U kojoj ste fazi s tim projektom?

– Trenutno smo u fazi izrade plakata i brošura. Očekujemo kako bi u toku travnja svi materijali bili gotovi i spremni za podjelu odnosnom prezentaciju u školi i na javnim mjestima.

 

Kakvim vidite aktualno stanje komunalne problematike na lokalnoj razini, imajući u vidu val golemih poskupljenja nošen globalnom krizom. Utječe li aktualna globalna kriza na projekte koji su u tijeku ili na samu dugoročnu strategiju obaju društava?

– Naravno da je val poskupljenja zahvatio i sve u komunalnom gospodarstvu, međutim kontinuiranim ulaganjem u sustav kroz sve ove godine i neizostavnom energijom svih djelatnika kad je to najpotrebnije, mislim da ćemo kroz ovo razdoblje proći bez da narušavamo kvalitetu i standard usluge, samim time i strategija i razvoj se neće mijenjati značajno.

 

I za kraj, važan ste kotačić u pripremi predstojeće turističke sezone. Hoće li ovo ljeto Lopar dočekati još čišći i uredniji?

– Uloga loparskih komunalaca u pripremi sezone je takva da je ulazak u sezonu bez njih zapravo teško zamisliv. Što se pak tiče čistoće i urednosti, Lopar će ljeto dočekati još čišći i još uredniji nego prethodno. To je nastavak onoga što radimo od osnutka i cilj nam je da svake sljedeće godine budemo bolji nego prošle.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime