Home Vijesti Rabljani zaronili s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH

Rabljani zaronili s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH

0
Rabljani zaronili s roniocima Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH

Foto: Gradonačelnik Nikola Grgurić i ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH | Foto: Pogled u plavo

 

Pripadnici specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite podržali provedbu jubilarnog 80-tog nastupa projekta Pogled u plavo koji se je održavao na Trgu Sv. Kristofora u gradu Rabu.

Rab danas oglas

U organizaciji Grada Raba, Turističke zajednice grada Raba i Plave promocije, Pogled u plavo gostovao je dva dana u centru Raba na oduševljenje brojnih posjetitelja, a mnogi Rabljani i turisti imali su jedinstvenu priliku okušati se potpuno besplatno u ronjenju s punom ronilačkom opremom u kontroliranim i sigurnim uvjetima te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja.

– „Rabljani žive uz more, od mora i s morem, a već šestu godinu za redom s Pogledom u plavo pokušavamo našu djecu i mlade zainteresirati za ronjenje i ljepotu koja se nalazi u našem podmorju. Kako se ovdje nalaze i ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, moram napomenuti da sustav civilne zaštite djeluje i na području grada Raba kroz naš stožer koji izrazito dobro funkcionira u kriznim situacijama i ovo je jedan od načina ne samo treninga nego i opremanja i edukacije kad za to dođe prilika“ istaknu je Nikola Grgurić, gradonačelnik grada Raba.

 

 

Pogled u plavo osim promotivnog i ekološkog karaktera ima i edukativan učinak za koji su na Rabu bili zaslužni pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske, a osim logističke podrške pružili i edukativnu potporu kroz edukacije sudionika o osnovnim pravilima ronjenja, ronilačkoj opremi i važnosti sigurnosti u ronjenju.

 

Nakon edukativnih radionica u sklopu Pogleda u plavo ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske odradili su i vježbu dubinskog ronjenja u akvatoriju otoka Raba koja je obuhvatila uron u plavo, dubinsko ronjenje i izron u plavo uz logističku podršku Ronilačkog centra Mirko Diving.

– „U projekt osnivanja ronilačke skupine DIP CZ RH krenuli smo prije osam mjeseci, a isti se provodi u tri faze. U prvoj fazi projekta okupili smo većinu hrvatskih ronilaca različitih specijalnosti i kategorija te kroz edukativne, promotivne i ekološke projekte radimo selekciju stručnog kadra koji će volontirati pri četiri Državne intervencijske postrojbe. Druga faza projekta usmjerena je na edukacije, različite vježbe i uvježbavanja, a možemo naglasiti da smo od početka projekta spremni za intervencije. Za opremanje kandidata uvelike će nam pomoći sredstva Europske unije, a ujedno želim istaknuti kako imamo i obučene ronioce za zahtjevna ronjenja do 120 metara dubine“ rekao je Rene Cipovec, voditelj ronilačke skupine DIP CZ RH.

 

 

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkog opremi, zaronom u bazen projekta Pogled u plavo posjetitelji su ujedno uživali u razgledanju ljepota podmorja kroz podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa Marjana Radovića koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena i pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

 

U sklopu Pogleda u plavo, KPA Amfora Rab promovirali su rad, usluge i aktivnosti kluba, a podršku su pružili i ronioci DVD-a Trnje, RK HRVI Nemo-Adariatic, Combatta Diving i Ronilački klub Atlantis.

– „Pogled u plavo je sjajna promocija ronjenja, posebno što se radi o promociji s naglaskom na sigurnost u ronjenju, a svake godine je sve veći broj posjetitelja koji se odazivaju na ronjenje i slijedom toga svake godine sve više osoba dolazi u naš klub“ istaknuo je Dorijan Kurelić, instruktor ronjenja KPA Amfora, Rab.

 

 

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske dok su medijski pokrovitelji projekta Narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).

 

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime