Home Vijesti Koncert MPZ Refuli uz dramsku igru zadarskih učenika – Pjesmom odaslana snažna poruka o miru i toleranciji

Koncert MPZ Refuli uz dramsku igru zadarskih učenika – Pjesmom odaslana snažna poruka o miru i toleranciji

0
Koncert MPZ Refuli uz dramsku igru zadarskih učenika – Pjesmom odaslana snažna poruka o miru i toleranciji

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Bila je to ujedno prilika prof. Tatjani Zorić, koja već devetu godinu umjetnički vodi ove rapske zborske entuzijaste, da se, pored Delmate, prisjeti i pok. Uga Belamarića, dviju jakih osobnosti koje su svojim energijama, među ostalim, trasirale i put nastanku MPZ Refuli, te da zahvali Gradu Rabu i TZ grada Raba na kontinuiranoj potpori djelovanju zbora, kao i Pučkom otvorenom učilištu Rab na organizacijskoj suradnji. 

Rab danas oglas

 

 

Programom nedjeljnog koncerta rapski “Refuli”, scenski zagrljeni diskretno osvijetljenim ostacima oltarnog ophoda jedinstvene pozornice pod zvonikom nekadašnje crkve sv. Ivana Evanđelista, snažno su odaslali poruku mira i tolerancije, pjevajući pjesme kojima su nastojali i među publikom osvijestiti svu opterećenost ljudskog roda strašnim ratovima i poviješću koja kao da se perpetuirano ispisuje krvlju stradalnika i patnjom nevinih. Redale su se tako tradicijske “Now Leta Us Sing”, “Siyahamba”, pa Runjićeva “Vjeruj u ljubav”, Lennonova “Give Peace a Chance”, zatim “Hevenu shalom aleichem”, pa svima znana “Hava nagila”, te nezaobilazna završna skladba iz mjuzikla “Jalta, Jalta” Alfija Kabilja – “Neka cijeli ovaj svijet”, kao i Verdijev “Zbor Židova” iz opere “Nabucco”.

 

 

Važnu ulogu u koncipiranju programa imali su i dragi gosti zbora “Refuli”, donedavni učenici O.Š. Krune Krstića iz Zadra. Oni su naime, na dojmljiv način izveli dramsku igru “Over the Rainbow” koju autorski potpisuje profesorica Tatjana Zorić, a korskim dionicama i iščitavanjem imena poznatih osoba židovskih korijena, svoju ulogu u izvedbi ove dramske igre sjajno su odradili i članovi zbora Refuli. Naime, klasik iz 1939. “Over the Rainbow” autorsko je djelo Yipa Harburga i Harolda Arlena, dvojice sinova židovskih imigranata koji su pobjegli od pogroma iz istočne Europe u “zemlju koju su samo zamišljali u svojim snovima”. Nedugo nakon premijere filma “Čarobnjak iz Oza” započeo je krvavi Drugi svjetski rat, a slobodni let ptica nad vrhovima dimnjaka iz stihova naslovne pjesme, u kontekstu nadolazećih užasa Auschwitza, tada poprima neki sasvim drugi značaj. 

 

 

Osim što je ravnala zborom, korepetirala za klavirom zajedno s Damirom Sutlovićem, prof. Zorić izvrsno je moderirala čitavim koncertom, a među ostalim, kazala je i ovo: “Pogled na svijet isključivo je moralno pitanje i ovisi o našoj prosudbi u trenutku. Tragovi nerazjašnjene prošlosti doveli su nas do melankolije, usamljenosti, praznine, gubitka smisla. Naša tišina radi u ime tmina sadašnjice. Naša djeca odrastaju zadojena vidljivim dahom prošlosti, nasljeđa, u svijetu čarobnom poput bajke i igre stalnih izbora u kojoj je sve moguće ako to želimo.”

 

U traženom bisu, Refuli su ponovili izvedbe skladbi “Vjeruj u ljubav” i “Give Peace a Chance”, a onda su se i doslovno stopili s publikom sišavši pjevajući sa scene. Po završetku koncerta, nakon dugotrajnog aplauza, na zajedničkoj fotografiji pridružili su im se i neki od bivših članova zbora koji su bili u publici.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime