Home Vijesti Rabska fjera nakon dvije godine otvorena u punom sjaju

Rabska fjera nakon dvije godine otvorena u punom sjaju

0
Rabska fjera nakon dvije godine otvorena u punom sjaju

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Neposredno prije početka velike ceremonije svečanog otvaranja na prepunom Trgu sv. Kristofora, viteško srce 21. Rabske fjere već je živo kucalo pod zvonikom sv. Ivana Evanđelista, kraj oltarnog ophoda i ostataka istoimene srednjovjekovne crkve i samostana.

Rab danas oglas

 

U ovom čarobnom ambijentu osnaženom živim kulisama rapskih samostreličara i njihove viteške braće po oružju iz San Marina, uzvanike i goste u ime Grada Raba je najprije pozdravio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić poželjevši im dobrodošlicu na 21. Rabsku fjeru koja je opet zasjala u svojem punom sjaju, a uz plesnu sekciju Udruge rapskih samostreličara i uvijek atraktivan nastup zastavničara iz Federazione Balestrieri Sammarinesi, klapskom pjesmom sve prisutne počastili su rapski momci iz klape Krijanca, sudionici nedavnog finala Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

 

 

 

Dobrodošlica svima

– “Najsrdačnije pozdravljam sve naše drage prijatelje, sudionike fjerskih radionica, goste i uzvanike te im želim dobrodošlicu na 21. Rabsku fjeru koja je opet zasjala u svojem punom sjaju.

Premda Fjeru organiziraju tri institucije; Grad Rab, Turistička zajednica grada Raba i Pučko otvoreno učilište Rab, ona ne bi postojala bez ljudi koji je čine, bez rapskih udruga, brojnih individualaca, sudionika iz Rabu prijateljskih gradova koji čuvaju ovu višestoljetnu tradiciju.

Upravo takvom sinergijom iskrenog prijateljstva i domaćinske prisnosti, želimo svima koji ovih dana borave na Rabu priuštiti najljepše uspomene koje će iz našega grada odnijeti u svojim srcima“, poručio je gradonačelnik Grgurić.

 


Uzvanicima na sv. Ivanu obratili su se i Dubravka Đurić Nemec, posebna savjetnica i izaslanica ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, zatim Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, kao izaslanica ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, te izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Josip Borić.

 

Za to vrijeme na Trgu sv. Kristofora već je trajao svojevrsni predprogram otvaranja Fjere kojim je moderirao rapski čakavski kjiževnik Josip Fafanđel u ulozi pjesnika putopisca Jurja Barakovića, a na kojem su nastupili članovi Folklornog društva Rapski tanac i plesačice studija povijesnog plesa „Divertimento“, čija koreografkinja i voditeljica Vlasta Rittig, već dugi niz godina uspješno surađuje sa Zajednicom Nijemaca u Hrvatskoj.

 

 “Oda Rabu”

Nakon glasnim ritmovima bubnjeva praćenog spektakularnog silaska povorke sudionika Fjere s Gornje ulice, Bobotinama do Trga sv. Kristofora, u 21.30 sati započela je središnja ceremonija otvaranja 21. Rabske Fjere na kojoj je glavnu ulogu, već tradicionalno, imala Udruga rapskih samostreličara sa svojim sekcijama – od već spomenutih bubnjara, preko plemićke svite predvođene knezom rapskim, do plesača, topnika i naravno vitezova samostreličara koji su, uz zvuke „Ode Rabu“, ispjevane glasovima pjevača Mješovitog zbora „Refuli“, još jednom ponosno podigli zastavu u znak početka fjerskog trodnevlja.

 

 

U središnjem programu otvaranja Fjere nastupili su i Dubrovački trombunjeri, zatim bubnjari, fanfaristi i zastavničari iz San Marina, vitezovi iz Königsbrunna, srednjovjekovni glazbenici „Remdih“ pristigli iz Češke te zabavljači i gutači vatre iz skupine „Burla Konstanta“.

-„Vjerujemo kako će ovo izdanje Rabske fjere iznova oduševiti naše turiste. I mi smo kao lokalno stanovništvo sretni, jer imamo ponovno mogućnost odškrinuti vrata srednjeg vijeka i kroz tri dana uživjeti se u uloge naših predaka. Rekla bih da je Rabska fjera događaj kojeg vrijedi posjetiti makar jednom u životu i doživjeti snagu i energiju koju Rabljanke i Rabljani nesebično dijele sa svojim prijateljima i turistima“, kazala nam je direktorica Ureda TZ grada Raba Ivana Matušan.

 

 

Po otvorenju, uslijedila je tradicionalna parada sudionika Fjere ulicama grada do Pjacete i rapske katedrale, a onda je krenuo onaj najljepši, spontani dio prožimanja posjetitelja, radoznalih turista i kostimiranih sudionika Fjere razmještenih po brojnim živopisnim fjerskim radionicama diljem povijesne jezgre grada Raba koji će naredna tri dana biti velika srednjovjekovna pozornica prepuna događanja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime