logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 27 Srpanj 2022 23:37

Turnirska pobjeda viteza Ivice Macolića, veliki ponoćni vatromet i koncert Soulfingersa za kraj 21. Rabske fjera

Autor:
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
Turnirska pobjeda viteza Ivice Macolića, veliki ponoćni vatromet i koncert Soulfingersa za kraj 21. Rabske fjera Foto: Hrvoje Hodak

Iako je jučer poslijepodne, nakon vrućih i sušnih srpanjskih dana, i Rab zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno vjetrom i kišom, čini se da je sv. Kristofor, često zazivan u pomoć i uslijed grmljavina i oluja, opet bio na pomoć svojim Rabljanima pa je, baš na svoj dan, pred večer primirio vrijeme i raspršio oblake nad Rabom, omogućivši tako nesmetano odvijanje programa završnog dana 21. Rabske fjere.

 

A večernji program započeo je blagoslovom rapskih samostreličara u katedrali, neposredno prije početka tradicionalnog viteškog nadmetanje na Trgu sv. Kristofora. A tamo, u „Varošu“, rapske je vitezove, prije i poslije odapinjanja ubojitih strijela, bodrila oduševljena publika koja je zaposjela čitav Trg, ali i zidine uz skale Bobotine koje vode na Gornju ulicu. Dok je časni sud, vadeći strijele iz zajedničkog ciljnog tuljka, bilježio konačni poredak, publiku su izvedbom srednjovjekovnih plesova, ojačane novim najmlađim članicama, uveseljavale plesačice iz plesne sekcije Udruge rapskih samostreličara.

 

Među trinaestoricom samostreličara koji su nastupili na turniru, najoštrijeg oka i najsmirenije ruke ovoga je puta bio vitez Ivica Macolić koji je uz medalju s likom sv. Kristofora od Grada Raba na dar dobio i zlatnu narukvicu, drugi je bio vitez Nikola Perkić, dok je treće mjesto pripalo vitezu Josipu Barčiću. Svima njima medalje je oko vrata stavio, uz prigodno izgovorene časti, knez rapski Vladimir Dumić.

 

Nakon odgledanog turnira i još jednog topovskog pucnja, posjetitelji su s Trga sv. Kristofora krenuli u još jedan obilazak izložbe srednjovjekovnih zanata, radionica i uređenih štandova po povijesnoj jezgri grada Raba gdje su se mogli počastiti raznovrsnim domaćim delicijama, a povorka predvođena rapskim samostreličarima desetak minuta prije ponoći stigla je do Trga Municipium Arba, gdje je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, nakon domjenka za uzvanike u atriju Kneževog dvora, još jednom iskreno zahvalio svim sudionicima Rabske fjere na čuvanju njezinog jedinstvenog duha zajedništva koji je čini nenadmašnom svečanošću srednjovjekovlja na Jadranu. Kao posebnu vrijednost ovogodišnje Fjere, u što se sam uvjerio ovih dana, Grgurić je istaknuo aktivno sudjelovanje velikog broja mladih otočana u njezinoj realizaciji. Zahvalio je i svim dragim gostima, uzvanicima i posjetiteljima Fjere, pozvavši ih da se i dogodine vrate na 22. Rabsku fjeru.

 

Heraldo rapskih samostreličara zatim je dao naredbu vitezovima da sa stijega spuste fjersku zastavu, te topniku s Revelina da ispali završni topovski pucanj, nakon čega je krenuo spektakularni ponoćni vatromet i rasplesani povratak u 21. stoljeće uz izvrstan koncert Soulfingersa.

Pročitano 3058 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1