logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Ponedjeljak, 15 Kolovoz 2022 12:41

U predivnom ambijentu parka Kapić održana je 14. manifestacija "Loparska noć - Povratak korijenima”

Napisao/la Ena Paparić
Ocijeni sadržaj
(5 glasa/-ova)
U predivnom ambijentu parka Kapić održana je 14. manifestacija "Loparska noć - Povratak korijenima” Foto: Petar Lupić

Zbog pandemije SARS-CoV-2 protekle dvije godine manifestacije se nije održala, ali zato se jučer vratila u punom sjaju, prepuna zanimljivih prezentacija, osebujnih likova te naravno, uz bogatu ponudu autohtonih proizvoda i suvenira.

 

Preko 100 sudionika upriličilo je za posjetitelje potezanje i krpanje mreža, pletenje bocuna, izradu bubica od lavande te ogrlica od suhih smokvi, mašćenje grožđa… Uz to, bilo je tu i “domaće” gastronomske ponude poput neizostavnih pečica s pršutom za koje je trebalo strpljivo čekati u redu, domaćeg meda i proizvoda od meda te kukuruza pečenog na žeravici. Sve to, naravno ne ide bez pokoje kapljice dobrog vina ili još boljih rakija i likera kojih se moglo pronaći šetajući kroz prošlost prezentiranu u parku Kapić.

 

Osim prezentiranja proizvoda, posjetitelji su mogli uživati i u “nematerijalnoj” ostavštini, slušajući tako muške i ženske pjevače koji su izvodili tradicionalne pjesme i napjeve Lopara te uz zvukove miha, kao tradicionalnog glazbala ovog područja. Domaći i gosti mogli su uživati i u partiji briškule i trešete ili navijati uz boćalište na kojem uzbuđenja nije nedostajalo.

- “Drago nam je, da kroz ovakve manifestacije, možemo prezentirati dio svoje bogate tradicije. A posebno veseli veliki broj djece na radionicama, što znači da loparska tradicija i dalje živi!”, rekao je u ime organizatora Marin Mušćo, direktor TZO Lopar.

 

Sveti Marin i ove je godine dostojno ispraćen na svoj put prema zapadnoj obali Jadrana, praćen mnogobrojnim mještanima i turistima uz veliki vatromet koji je najviše oduševio one najmlađe. Do ispraćaja je, kao poznati klesar radio na jednoj od skulptura i strpljivo pozirao svima koji su kao uspomenu na ljetovanje ili tek lijepo provedenu ljetnu večer, poželjeli baš sliku s njim.

 

A uz sv. Marina, vjerojatno je najfotografiraniji bio župnik Božidar Volarić, kojem je ovo prva Loparska noć od kada je u župi Lopar. Ipak, brzo se snašao, obukao narodnu nošnju i bio jedan od glavnih domaćina s kojim su svi željeli razmijeniti pokoju riječ! “Ono što se radi iz ljubavi prema mjestu i župi mora biti dobro! I to ću uvijek podržat jer se tradicija mora održati za iduće naraštaje. Na kraju, sve što se radi iz takve ljubavi i uz poštivanje tradicije, uvijek će biti dobro prihvaćeno.”

 

Za dodatnu gastronomsku ponudu i okrjepu pobrinulo se vrijedno osoblje Imperial Riviere d.d., a brojne posjetitelje do kasno u noć zabavljao je Saturnus Bend.

 

Djelić atmosfere pogledajte u galeriji na fotografijima Petra Lupića.

Pročitano 1422 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1