Home Vijesti Kreće glavni dio Rab film festivala praćen jednako izvrsnim koncertnim programom

Kreće glavni dio Rab film festivala praćen jednako izvrsnim koncertnim programom

0
Kreće glavni dio Rab film festivala praćen jednako izvrsnim koncertnim programom

Foto: RabDanas

 

Upravo taj “pretprogramski” dio RAFF-a, kazala je na jučerašnjoj konferenciji za tisak ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić, privukao je veliku pozornost posjetitelja i pobudio dodatni interes za onaj glavni segment festivala u kojem će rapskoj publici, počevši od 19. kolovoza, biti ponuđeno petnaest sjajnih filmova istraživačkog žanra, ali i doista ekskluzivan koncertni program o kojem je na jučerašnjoj presici govorio umjetnički direktor glazbenog programa RAFF-a Zoran Kekić.

Rab danas oglas

 

Više o organizacijskom dijelu festivala i onome što publiku očekuje u selekciji filmova govorio je direktor Rab film festivala Robert Tomić Zuber koji je ponovio da je pretprogram dodana vrijednost ovogodišnjeg RAFF-a osmišljen na način da bude u funkciji najave onoga što publiku očekuje od petka, 19. kolovoza.

– “Radujemo se i tome da nam dolaze dragi gosti, bilo da je riječ o glumcima, bilo o poznatim osobama iz javnog života i onima koji su nas podržavali. Naime, dvije pandemijske godine iza nas iz organizacijskog kuta gledanja ispale su nešto lakše nego ova godina koja ima neku drugu vrstu krize o kojoj ćemo progovoriti i na festivalu. no tu nam je  Imperial Riviere i Valamara, njihovo razumjevanje. Konferencija za tisak održava se namjerno ovdje na Pajceti, čije je uređenje za festivalske svrhe osmislila art direktorica RAFF-a Silvija Jonjić, zato što je ovaj trg u središtu grada bio svojevrsno romantično srce festivala i one inicijalne 2019. godine, pa sada kada imamo situaciju simboličnog povratka na te pretpandemijske postavke i Pjaceti smo nastojali vratiti njezinu važnu ulogu.

Veseli nas da glavni dio programa otvara laureat ovogodišnjeg Cannes film festivala za najbolju režiju, igrani film „Dvostruka prijevara“ redatelja Park Chan-wooka, tu je i superaktualni ruski disidentski dokumentarac „Novi imperij“. Radujemo se dakako i projekciji hrvatske uspješnice „Baci se na pod“ redateljice i glumice Nine Violić, nakon čega će uslijediti i koncert TBF-a koji potpisuje naslovnu pjesmu iz filma, a sve završava nastavkom tradicije realizacije jedinstvenog morskog kina – Seaplex Kaichem u Uvali I. Padova, festivalskom poslasticom ‘Heroji radničke klase'”, kazao je Robert Tomić Zuber.

Valja dodati da RAFF i ove godine ostvaruje suradnju sa Sarajevo film festivalom i njihovim programom Dealing with the past, a posebno veseli to što će RAFF Generation s novim partnerom Zakladom Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) čitav jedan dan posvetiti temi – Goli otok, u sklopu koje će biti prikazan i film „Goli“, redateljice Tihe K. Gudac, uz održavanje okruglog stola na temu suočavanja s prošlošti.

 

 

Tri koncertne poslastice u tri dana

O doista jakom line up-u koncertnog dijela Rab film festivala govorio je umjetnički direktor glazbenog programa RAFF-a Zoran Kekić napomenuvši da su nakon dvije pandemijske godine “igranja” s onim što je moguće, odlučili Rab film festivalu, njegovom zabavnom segmentu, podignuti nivo produkcije i na neki način, s dva velika koncerta proslaviti ovaj povratak u normalnost.

– “Rabljani će tako u sklopu Rab film festivala u tri dana moći videjti tri vodeća imena na domaćoj glazbenoj sceni – Hladno Pivo, Massima i TBF. Posebno je zanimljiv koncert Hladnog piva u sklopu njihove “Greatest Hits” turneje koju bend radi nakon 35 godina karijere pa su tako odlučili napraviti samo 35 koncerata ove godine, među kojima je i ovaj rapski. Igrom slučaja dogodilo se i to da je koncert na Rabu jedini koncert Hladnog piva u Primorsko-goranskoj županiji, pa je već samim time poseban, a bend najavljuje koncertni presjek karijere što je sjajna pozivnica za sve njihove fanove. Posebna će biti i nedjelja s Massimovim ekskluzivnim koncertom na Novoj rivi. Naime Massimo ove godine priprema veliki koncert u zagrebačkoj Areni, zbog čega je bitno smanjio koncertne nastupe ovoga ljeta. Rapska će publika tako imati rijetku priliku čuti jednog posebnijeg Massima jer je i ovaj rapski koncert dio priprema za prestojeći koncert u Areni kojeg je i sam Massimo nazvao koncertom svoje karijere.Ono što nas posebno veseli je taj spoj filma i glazbe kojem ćemo ovdje na Rabu svjedočiti zahvaljujući glazbeno-filmskoj suradnji Nine Violić i TBF-a koji će svoj koncert održati u ponedjeljak 22. kolovoza u 22.30h na Giardinu, odmah nakon projekcije Nininog filma “Baci se na pod”. Nadamo se da će se momcima iz TBF-a na pozornici prilikom izvedbe naslovne pjesme “Pas sa plastičnim plaštom” pridružiti i sama Nina Violić.

 

Ova konferencija za tisak bila je prigoda za poziv svima da dođu do Pjacete na otvaranje Festivalskog trga uz glazbene goste iznenađenja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime