Home Vijesti Vilma slastice – elektrifikacijom voznog parka do smanjenja troškova poslovanja

Vilma slastice – elektrifikacijom voznog parka do smanjenja troškova poslovanja

0
Vilma slastice – elektrifikacijom voznog parka do smanjenja troškova poslovanja

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Naime, aktualnu situaciju s enormno povećanim troškovima poslovanja zbog rasta cijena energenata, djelomično su preduhitrili elektrifikacijom voznog parka već u srpnju prošle godine kada su realizirali kupnju manjeg električnog dostavnog vozila koje spada u kategoriju gradskih vozila, s dometom od 170 km, a čiji je trošak punjenja za tu kolimetražu svega oko 6-7 kuna. Ipak, najnovija investicija u novo dostavno vozilo ima puno ozbiljniji karakter, a o tome smo porazgovarali s vlasnikom ove uspješne rapske tvrtke Josipom Brnom:

Rab danas oglas

– “Ove smo godine realizirali kupnju vozila Opel Combo čija je cijena puna 200 tisuća kuna plus PDV, a za tu smo svrhu dobili i državnu potporu od 70 tisuća kuna koja nije oporeziva, pa nas je kupnja vozila na kraju došla 130 tisuća kuna plus PDV. Vozilo je dometa 300-350 km, ovisno o načinu vožnje i korištenju dodatnih trošila, poput klime, tijekom vožnje. U njemu je motor sange 100kW (cca 130KS) i baterija kapaciteta 50 kWh. Moguće ga je puniti na svim mogućim punionicama u Hrvatskoj, a jedno punjenje, naravno, ovisno o ispražnjenosti same baterije, na brzim punionicama poput one kod sportske dvorane u Rabu, traje od 2 do 4 sata. Takvih “besplatnih” punionica ima mnogo po Hrvatskoj, ali i na onima koje nisu besplatne punjenje košta, ovisno o vrsti i o količini punjenja, od 50 do 200 kuna, što opet predstavlja ogromnu razliku u trošku u odnosu na benzince i dizelaše kojima za isti domet od 300-350 km, u rezervoar treba uliti goriva u vrijednosti između 400 i 500 kuna”, kazao nam je Josip.

 

Inače, riječ je dostavnom vozilu s kojim proizvodi Vilma slastica najnormalnije putuju prema Zagrebu, Rijeci i ostalim njihovim dostavnim odredištima.

 

Počelo je s elektirčnim romobilom

Zanimljivo je spomenuti i to da Josip već 4 sezone za brz prelazak iz objekta u objekt, na relaciji između proizvodnje, ureda, trgovine, FINE…, koristi električni romobil koji se pokazao kao pravi spas za ljetne gužve na Rabu i eliminaciju problema s traženjem parkirnog mjesta. Naravno, ovdje je riječ o praktičnom osobnom prometalu koje nema dostavnu funkciju, no osim eliminiranja stresa tijekom ljeta, i s romobilom se također stvaraju znatne uštede jer ga je s postojećom baterijom od 1kWh moguće koristiti 3-4 dana bez punjenja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime