Home Vijesti Od Galerije Ive i Anica u Loparu preko zbirki u gradu Rabu do proširene stvarnosti Virtualnog muzeja Juxta Mare

Od Galerije Ive i Anica u Loparu preko zbirki u gradu Rabu do proširene stvarnosti Virtualnog muzeja Juxta Mare

0
Od Galerije Ive i Anica u Loparu preko zbirki u gradu Rabu do proširene stvarnosti Virtualnog muzeja Juxta Mare

Foto: Foto: Hrvoje Hodak, Mladen Šćerbe i Marin Mušćo

 

Posjetitelji su se tako imali priliku informirati o loparskoj nošnji, njezinim varijantama koje su bile namijenjene različitim prigodama, kao i o Loparskim maškarima i svemu onome što je potrebno za izradu “klabuka” kao najprepoznatljivijeg dijela odjeće maškara ovoga kraja.

Rab danas oglas

 

Albina Andreškić u svojoj Galeriji Ive i Anica

 

Među kamenim zidovima ponosno su bili izloženi i brojni starinski facoli kao i ostali dijelovi nošnje koje vlasnici brižno prikupljaju duži niz godina, a čije su priče, o danima kada su bili neizostavni dio svakodnevice njihovih vlasnika, mogli čuti svi oni koji su se zatekli u ugodnom ambijentu Galerije „Ive i Anica“.

 

Stoljeća grada u rapskim zbirkama

Ipak, veći dio večernjeg programa Noći muzeja na otoku Rabu događao se u povijesnoj jezgri grada. Naime, nakon prijepodnevnog vođenja stazom Frux, predsjednici Udruge turističkih vodiča otoka Raba Romani Crnić nije bilo teško u noćni obilazak rapskih zbirki povesti poveću grupu posjetitelja. Uz obilje zanimljivih informacija o rapskoj kulturno-povijesnoj baštini posjetitelji su imali priliku razgledati riznicu rapske katedrale, sakralnu zbirku u crkvi sv. Justine, postav Gradskog lapidarija i prostorije Udruge rapskih samostreličara.

 

Prije kretanja u obilazak rapskih zbirki

 

A na punoljetnost Noći muzeja u ovu se hvale vrijednu manifestaciju po prvi puta uključila i Turistička zajednica grada Raba i to vlastitim pilot-projektom Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva JUXTA MARE, koji je pokazao da izvrsno funkcionira u hibridnom obliku, kako izvan rute samog muzeja, tako i na svojim informativnim točkama duž šetnice na potezu Banjol-Barbat .

 

Noćna plovidba do Barbata

Predstavljanje samog projekta započelo je u crkvi sv. Katarine, a zatim su se, korištenjem prezentacijskih pozadina, demonstriranju funkcioniranja muzeja pridružili i posjetioci, kreirajući nove doživljaje kroz virtualnu stvarnost.

 

Nakon kraćeg boravka unutar topline crkvice, okupljeni sudionici Noći muzeja krenuli su prema Novoj rivi gdje su se ukrcali na brodicu tvrtke „Rab line“, omiljenog ljetnog pomorskog prijevoznika lokalnog stanovništva i turista s područja Banjola i Barbata, kako bi unatoč izrazito hladnom vremenu krenuli na noćnu plovidbu do barbatske rive. Tamo su ih toplom dobrodošlicom dočekali vrijedni članovi Udruge Komin nudeći im domaće fritule, kolače, topli čaj i rakiju.

 

Posjetitelji su se najprije na lokalitetu sv. Stjepana zabavili istražujući dvije pozicije muzeja, a onda su prošetali do marine Pičuljan, gdje su istražili još dvije muzejske točke. Nakon mnoštva snimljenih fotografija s virtualnim artefaktima, uputili su se natrag na brodicu na kojoj su ih čekali Matija i Nedjeljko, vrijedni barkarijoli rapske Noći muzeja.

 

Doživljaj kroz virtualnu stvarnosti u prostoru

 

Direktorica TZ grada Raba Ivana Matušan ovom je prigodom zahvalila Gradu Rabu i POU Rab na ustupljenom prostoru crkve sv. Katarine, autoru projekta JUXTA MARE Mladenu Šćerbu koji je i sinoć asistirao posjetiocima, tvrtki Rab Line na poklonjenoj vožnji brodicom te Udruzi Komin na organizaciji dočeka u Barbatu. Posebnu zahvalu direktorica Matušan uputila je i voditeljici LAGUR- a Tramuntana Petri Aničić, koja je i svojim dolaskom na rapsku Noć muzeja podržala projekt financiran upravo od LAGUR-a Tramuntana putem EU fondova.

 

U sklopu programa Noći muzeja ’23 u gradu Rabu, u zgradi Glazbene škole posjetitleji su mogli razgledati i izložbu radova članova Udruge ULIKS.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime