logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 15 Srpanj 2016 17:45

Protiv načelnika općine Lopar Andreškića USKOK podignuo optužnicu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Protiv načelnika Općine Lopar Alena Andreškića Uskok je nakon provedene istrage podignuo optužnicu na Županijskom sudu u Rijeci zbog podizanja 370.000 kuna pozajmica od općine bez ugovorenog roka povrata čime je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštetio općinski proračun.

 

Optužen je za zlouporabu položaja i ovlasti jer je utvrđeno da je, kao načelnik općine, od 11. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi, u 72 navrata s općinom zaključio ugovore o novčanim pozajmicama od 1000 do 15.000 kuna, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Te poslove obavljao je protivno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Statutu Općine Lopar te bez odluke Općinskog vijeća. Nadalje, u odlukama o izvršavanju općinskog proračuna nije bila predviđena isplata novca iz proračuna za tu namjenu, u kratkom priopćenju izvijestio je Uskok.

U izjavi za Novi list početkom 2015. nakon objavljenog izvješća revizije, utvrdio je da je pozajmice uzimao radi dobrobiti općine.

Kako je tada rekao, tim novcima je kupovao dokumentaciju koja je bila potrebna općini u imovinsko-pravnim postupcima. Tu dokumentaciju općina nije mogla otkupiti jer su nabavljani od fizičkih osoba koje te dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima. Dodao je i da je pomoću tako nabavljenih dokumenata općina ostvarila veliku materijalnu dobit. Andreškić je tada ustvrdio da je u slučaju pozajmica sve provedeno prema pravilima i propisima jer se točno znalo tko je dužan vratiti pozajmice.

Podsjetimo, u kolovozu 2015. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je kako je " Sklapanjem 62 ugovora u novčanoj pozajmici s Općinom Lopar kao davateljem pozajmice (...) kao primatelj pozajmice od tijela
javne vlasti u kojem obnaša javnu dužnost stekao iznos od 325.000,00 kn, dužnosnik Alen Andreškić, općinski načelnik Općine Lopar, zlouporabio je posebna prava koja proizlaze ill su potrebna za obavljanje dužnosti" te je donijelo odluku obustava isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 40.000,00 kn.

Optužen je za zlouporabu položaja i ovlasti jer je utvrđeno da je, kao načelnik općine, od 11. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. s ciljem stjecanja nepripadne imovinske koristi, u 72 navrata s općinom zaključio ugovore o novčanim pozajmicama od 1000 do 15.000 kuna.

U obrazloženju odluke Povjerenstva stoji - "Okolnosti na koje se dužnosnik poziva u podnesenom očitovanju na odluku o pokretanju postupka upućuju na mogućnost da je postupanjem dužnosnika osim povrede odredbi ZSSI-a došlo i do počinjenja kaznenih djela. 

Prema navodima dužnosnika, dužnosnik sredstvima pozajmljenim od Općine Lopar plaćao otkup dokumentacije od dvije fizičke osobe čiji mu je identitet poznat te od druge tri osobe čiji mu identitet nije poznat. Iako dužnosnik navodi da je na opisani način pribavljeno oko 2000 stranica razne dokumentacije, u nalazu i mišljenju stalnog sudskog vještaka za računovodstvo i financije, dipl.ek. Rodoljuba Prpića, spominju se svega četiri dokumenta i to ona koja su se mogla pribaviti od nadležnih državnih tijela i iz njihovih arhiva, a u svakom slučaju, sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku.

Dužnosnik navodi da je vršio pojedinačne isplate u manjim iznosima za koje ne moze priložiti bilo kakav dokaz te Povjerenstvo utvrđuje da se pojedini iznosi koji proizlaze iz ugovora o novčanim pozajmicama ne mogu dovesti u bilo kakvu vezu s navodnom dokumentacijom pribavljenom u korist Općine Lopar za potrebe vođenja imovinsko-pravnih postupaka.

Na nevjerodostojnost navoda dužnosnika upućuje i okolnost da je dužnosnik kroz razdoblje od četiri godine pozajmljivao određene novčane iznose od Općine Lopar te da je prema vlastitim navodima dokumentaciju otkupljivao od sveukupno pet fizičkih osoba, od kojih za tri osobe, dužnosnik navodi da mu njihov identitet nije poznat.

Na težinu povrede upućuje i okolnost da u niti jednom od sklopljenih ugovora o novčanim pozajmicama, nije utvrđen rok u kojem je dužnosnik u obvezi izvršiti povrat pozajmljenih iznosa te činjenica da je dužnosnik pozajmljena sredstva počeo vraćati Općini Lopar tek nakon što je to naložio Državni ured za reviziju povodom utvrđenih nepravilnosti u financijskom poslovanju tijela vlasti u kojem dužnosnik obnaša javnu dužnost."

 

 

Pročitano 3390 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1